Dia asyik mengadu penat sedangkan aku pun bekerja dan perjalanan ke tempat kerja lebih jauh daripada dia

Assalamualaikum min.. Tolong hide nama aku ya.. Panjang jugak aku karang.. Aku baru saja mendirikan rumahtangga pada tahun 2018 dan Alhamdulillah aku dikurniakan seorang cahaya mata setahun kemudian.. Aku berkawan dan kenal dengan isteri aku ni lebih kurang sudah 6 tahun sebelum berkahwin.. Ya banyak perit jerih, liku-liku yang aku lalui sebelum kami bergelar suami isteri.. Aku bahagia dengan dia sebelum kami dikurniakan anak.. Banyak perangai buruk yang aku kenal sepanjang berkawan dengan dia telah dia tinggalkan..

Aku amat bersyukur diberi isteri yang sudah berubah ke arah kebaikan.. Tapi malangnya, kebahagiaan itu hanya sementara.. Setelah kami dikurniakan anak, dia banyak berubah kepada sifatnya yang asal sewaktu aku berkawan dengan dia.. Ya pada mulanya aku fikir dia letih dengan kerja yang memerlukan tenaga yang banyak lebih daripada aku yang hanya duduk di pejabat.. Jadi aku banyak membantu dalam menguruskan anak dan rumahtangga.. Tetapi, perbuatan aku ni seolah-olah seperti “memberi muka” kepada dia..

Kadang kala dia tidak hiraukan anak.. Asyik bermain telefon bimbit.. Dia asyik mengadu penat sedangkan aku pun bekerja dan perjalanan ke tempat kerja lebih jauh daripada dia.. Aku banyak berdiam diri dan kadang kala bersuara juga apabila hati semakin panas.. Bila aku bersuara, dia banyak melawan dan bercakap kasar serta biadap.. Aku sedih min.. Seorang isteri bercakap kasar dengan suami.. Aku sudah nasihat dia.. Tapi dia banyak sakitkan hati aku daripada buat aku gembira.. Dia layan aku seperti endah tak endah..

Kadang kadang aku nak juga seorang isteri buatkan air untuk suami.. Aku tak minta dia masak yang istimewa.. Cukup la ala kadar.. Tapi harapan aku sia-sia.. Dalam hal hubungan intim, tak payah cakap lah.. Puas aku pujuk.. Puas aku nasihatkan dia, beritahu hukum-hukum isteri enggan layan suami.. Kadang kadang aku faham dia penat.. Hari bekerja memang aku tak kacau dia.. Tapi kalau hari cuti pun dia tolak, sapa tak stress, sedih min.. Rumahtangga aku baru berusia 2 tahun lebih tapi awal-awal lagi sudah begini.. Entah sebulan sekali baru dapat min..

Disebabkan dia selalu mengadu dia penat, aku yang banyak uruskan anak, jadi dia dapat rehat seketika.. Tapi masih tolak permintaan aku.. Kalau lah situasi ini diterbalikkan, sudah tentu isteri aku stress dengan perangai aku semua ni.. Tapi aku banyak sabar min.. Dari dulu aku kenal dia sampai lah sekarang.. Kadang kadang timbul rasa menyesal berkahwin dengan dia.. Bak kata orang, selagi kita tak hidup serumah, tidur sebantal, kita takkan kenal luar dalam seseorang.. Ya memang betul.. Selagi aku boleh bersabar..

Aku pun ada hati dan perasaan, terguris hati aku min kalau dia biadap dengan aku.. Aku pun ada nfsu sebagai seorang lelaki yang baru saja kahwin.. Kadang kadang aku fikir macam nak bercerai bila dia bersifat kasar dengan aku.. Tapi disebabkan kami ada seorang anak.. Buat aku fikir banyak kali sebelum melafazkan talak.. Selagi aku boleh bersabar dengan perangai dia.. Doakan Allah membuka hati dia untuk menjadi isteri yang solehah dan taat pada suami.. Terima kasih min..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top