Bila keinginan untuk kawen dah ada, tada pula meminang sampai satu masa saya pikir andai ada yang sudi nikahi saya dan terima anak2 saya sepenuh hati

Assalamualaikum sahabat2 semua. Minta admin tolong hidekan siapa saya. Saya mohon kata semangat dan pendapat. Saya ibu tunggal anak 2. da 4 tahun saya adalah mangsa dera suami dan keganasan rumah tangga. saya trauma da tak terbuka langsung pintu ati untuk kawen lagi. anak bongsu saya usia 4 tahun kerap tmye mana ayah dia. kami berpisah semanjak anak dalam pantang. anak tak kenal siapa ayahnya memandangkan bekas suami juga menghilangkan diri.

Anak sulung tak tanya sebab pernah kenal ayahnya dan nampak penderitaan yang pernah saya alami sejak dia kecil tapi saya tak pernah ajar anak2 untuk benci ayah dia. Setiap malam saya ceritakan kebaikan ayah dia walau sbnarnya hidup saya banyak pahit dari manis dengan dia. Bila kenangkan anak masih kecik. dan keadaan saya yang orang kampung selalu pandang sinis, saya rasa kena berumah tangga juga. buat pengetahuan, kesan penderaan fizikal dan emosi dari bekas suami buat saya pernah dirawat dihospital akibat tekanan perasaan.

Saya kerap dipukul ketika mengandung dan orang kampung gelarkan saya janda gila. sumpah, saya bukan gila. dan kini saya sudah sembuh sepenunya. saya hanya mangsa keadaan. Bila keinginan untuk kawen dah ada, tada pula meminang sampai satu masa saya pikir andai ada yang sudi nikahi saya dan terima anak2 saya sepenuh hati. Saya akan kawin tanpa minta apa2 pun hantaran atau wang dan cara yang betul.

Tapi saya masih belum terdesak atau masih waras dan tak akan nikahi suami orang untuk masalah saya. saya mohon kawan2 doakan saya agar bertemu dgn lelaki yang baik, boley bagi sepenuh kasih sayag untuk anak2 yang saya yang masih kecil, dan mnghormati seorang isteri. Saya kesian kan anak2 dan ingin lakukan yang terbaik untuk anak2 yang masih kecil.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top