Ceritanya semalam masa saya kat rumah mak tiba2 pakcik saudara telefon dan cakap ada yang nak masuk meminang adik saya

Assalamualaikum Krt. Yang saya nak kongsikan bukan hal rumahtangga saya melainkan adik saya. Saya tinggal kat kampung suami(45 minit dari rumah mak) tapi saya selalu balik dengan anak saya seminggu sekali.

Ayah pula bekerja kat negeri sabah jadi balik pun jarang. Saya anak sulung dah berkahwin 3 tahun lepas dan dah ada anak seorang.. adik kedua perempuan umur 17 tahun,adik bongsu lelaki umur 7 tahun..

Ceritanya semalam masa saya kat rumah mak tiba2 pakcik saudara telefon dan cakap ada yang nak masuk meminang adik saya yg masi sekolah menengah tingkatan 5.

Lelaki yang nak masuk meminang tu masih ada hubungan keluarga tapi dah jauh.. dia dah dewasa sekitar 28 macam tu lah. Mak tak tanya adik sebab mak tau adik penurut dan tak pernah membantah cakap orangtua.

bagi mak,semua keputusan ada dalam tangan mak saja. Ayah pulak ikut cakap mak,mana baik menurut mak baik pula menurut ayah. mereka semua tak fikir perasaan adik.

saya tau adik tak nak tapi adik takut menolak,adik serba salah,adik masih nak sekolah tapi adik takut suarakan kehendak hati dia. Saya kesian kat adik.

saya cakap kat mak tapi mak asyik cakap bila orang datang melamar baik2 kenapa kita tak terima? Saya nak adik macam saya.. nikah dengan pilihan hati dan pastinya dah lulus sekolah bukan dijodohkan masa adik masih sekolah.

Lelaki tu pun jauh asalnya.. 8-9 jam dari rumah mak.. saya tak nak adik saya menikah dengan orang yang tak dia cintai dan hidup jauh dari keluarga sesudah nikah nanti.

Saya takut bila adik betul2 nikah dan suami dia panas baran, ringan tangan dan tak bahagia.. kesian kat adik tapi mak tetap dengan ego dia. Saya dulupun nikah baik2 dengan pilihan hati saya masa umur kami 21 tahun.

kami saling suka dan kami memutuskan untuk menikah.. tapi kenapa adik tak macam saya? saya tak nak adik saya menikah sebab terpaksa.. sebab takut mak marah adik.

Sedih je hati bila terkenang nasib adik saya, jatuh je airmata bila ingat adik nak dijodohkan walaupun dia tak nak.. semoga perjodohan ni tak jadi dan adik saya kelak dapat jodoh pilihan hati dia masa dia dah habis sekolah Aamiin. Maaf ayat berterabur.

Sedih ingatkan nasib adik saya. Suami saya marah sebab lauk pauk ala kadar. sedangkan suami bagi duit bila isteri minta je, suami takkan bagi cuma2 kat isteri bila tak minta.

Bila dah marah mulalah ungkit macam2, cakap menyesal dapat isteri macam nie. maki isteri nie anj!ng vavi. sampai sebut keturunan isteri tak baik. nasib baik isteri dropship barang orang kat facebook,

dapat untung guna beli barang dapur dan perlengkapan anak sorang umur 2 tahun. suami tak pernah nak pujuk isteri. suami biar je isteri sorang2 nangis kat bilik.
agak2 bila suami nak sedar ye? sampai saya pegi dr dia ke?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top