Malam itu saya tidak dapat tidur dan satu badan saya menggigil gigil kerana saya kuatkan diri untuk menahan marah.

Assalamualaikum, selama ni saya cuma baca kisah-kisah tentang kehidupan orang lain di page KRT tapi rasanya belum jumpa lagi kisah yang sama macam kisah saya sebab boleh dikatakan semua kisah ditulis oleh wanita/isteri tentang masalah yang dihadapi bersama suami mereka. Untuk kisah saya pula berlainan kerana isteri yang bermasalah. Dah lama sebenarnya saya ingin meluahkan apa yang terpendam didalam hati ni. Rasanya dah sampai masa untuk seorang lelaki merendahkan egonya untuk berkongsi masalah kehidupan bekeluarga.

Saya dan isteri dah berkahwin selama 11 tahun dan kami dikurniakan 3 orang anak lelaki. Sepanjang perkahwinan kami, tiada masalah besar yang kami hadapi. Saya tidak membenarkan isteri saya bekerja kerana saya harapkan dia dapat menjaga anak2 dan rumah dengan baik. Pendapatan saya pun cukup untuk menampung kos kehidupan dengan selesa. Masalah yang saya hadapi adalah isteri saya seorang yang sangat mementingkan diri sendiri. Walaupun dah 11 tahun berkahwin dan mempunyai 3 orang anak, perangai dia tetap macam orang bujang.

Dia tak pernah menerima teguran dari saya sebaliknya lepas ditegur, dia langsung tidak akan. mengendahkan saya. Kami menjalani kehidupan pjj sebab kerja saya sentiasa berpindah randah mengikut projek (kontraktor binaan) dan adakalanya saya terpaksa bekerja di pelantar minyak selama beberapa bulan. Disebabkan saya jarang dapat bersama keluarga, saya sediakan semua kelengkapan rumah untuk membahagiakan isteri dan anak2.

Tapi sayangnya segala pengorbanan saya tak pernah dihargai oleh isteri saya. Mungkin kerana saya jarang berada dirumah, jadi dia banyak menghabiskan masa dengan menonton filem korea dan bermain game. Dek kerana terlalu asyik dengan benda2 yang melalaikan tu, isteri saya langsung tidak mengendahkan saya ketika saya berada di rumah. Diri saya hanya seakan bayang2 yang tidak ada apa2 fungsi.

Dah bertahun saya cuba cakap secara baik dan lemah lembut tapi kata2 saya seakan tak kedengaran di telinga dia. Saya seorang yang mementingkan kebersihan dan disiplin tapi malangnya isteri saya tidak mementingkan semua itu. Waktu PKP ni betul2 telah mencabar kesabaran saya apabila anak2 saya diajar tidur sampai pukul 3 pagi bermain game dan menonton tv.

Saya sendiri dah lupa bila kali terakhir kami tidur bersama. Setiap kali saya mengajak masuk tidur, dia hanya menyuruh saya tidur dulu kerana dia perlu menghabiskan eposod drama korea ataupun game. Disebabkan saya seorang yg berdisiplin dan menjaga tidur, terpaksalah saya tidur seorang diri walaupun adakalanya lebih dari dua bulan saya tak balik sebab terpaksa bekerja.

Rumah dibiarkan bersepah, pinggan mangkuk dibiarkan berlonggok di sinki, sarung bantal dan cadar tidak bertukar dan tu semua dah jadi kerja tetap saya untuk membersihkan segala-galanya sebab saya memang tak boleh tengok benda kotor, bersepah dan berbau. Anak2 kami juga tidak diajar untuk berdisiplin. Bagi mereka, saya ni tak lebih dari mesin ATM. Bila perlukan duit barulah cari saya.

Sekian lama saya bersabar, akhirnya kesabaran saya hilang dan saya terpaksa meninggikan suara pada mereka. Kesabaran saya hilang apabila saya menyuruh isteri menyidai baju tapi tak diendahkan kerana asyik bermain game. Mesin basuh tu saya baru beli kerana yg lama telah rosak. Dalam fikiran saya mesti dia teruja sebab saya beli yang baru tak sampai 1 jam selepas mesin basuh yang lama rosak. Sangkaan saya meleset kerana dia langsung tidak mengendahkannya dan hanya asyik bermain game.

Dalam kemarahan saya tu terkeluar juga la sedikit makian sebab saya dah terlalu lama pendam dalam hati. Walaupun saya sentiasa menyuruh isteri untuk berubah untuk kebaikan kami namun tidak pernah diendahkan dengan alasan dia mahu menjadi dirinya dan tak perlu mengikut rentak kehidupan orang lain. Dek kerana saya dah mengamuk, barulah dia bangun untuk menyidai kain dan dengan beraninya dia memarahi saya balik dan mempersoalkan kenapa perlu kalut2. Lepas siap sidai baju, dengan selambanya dia terus menyambung bermain game.

Malam tu saya tidak dapat tidur dan satu badan saya menggigil kerana saya kuatkan diri untuk menahan marah. Walaupun marah saya tetap boleh fikir dengan waras dan tidak berkasar. Begitu tergamaknya dia membiarkan suami dibilik berseorangan dalam keadaan marah. Keesokannya saya cuba berbaik semula dengan mengajak isteri dan anak2 pergi ke taman rekreasi untuk beriadah tapi malangnya ajakan saya tidak dipedulikan seolah2 saya yang melakukan kesalahan besar.

Saya mula rasa tercabar dan meninggikan suara. Dengan selambanya dia menyuruh saya menceraikan dia. Masa tu hati saya rasa macam dikoyak2 hanya Allah je yg tahu. Bagi mengelakkan perkara buruk berlaku, saya mengambil keputusan untuk balik ketempat kerja walaupun cuti saya masih ada 8 hari lagi. Dia pun langsung tidak menghalang malah hanya saya membiarkan saya keluar rumah dalam keadaan yang sangat kecewa.

Setibanya saya dirumah sewa, tanpa segan silu dia mesej saya memberitahu yang laptopnya rosak dan minta duit untuk baiki. Dalam hati saya berkata “manusia jenis apa la yang aku nikahi ni?”Langsung tidak peduli perasaan orang lain dan hanya mementingkan diri sendiri.
Adakah saya yang bersalah dalam hal ini. Adakah saya terlalu berlembut dan tidak tegas?Kisah kedua, sepanjang perkahwinan kami, memang saya tidak benarkan isteri bekerja. Jadi memang saya tidak pernah merasa duit isteri walau setengah sen pon.
Waktu PKP apabila pencarum KWSP dibenarkan untuk mengeluarkan duit dari akaun ketiga, hati saya berbunga2 sebab saya sangka isteri akan hadiahkan saya sesuatu. Sangkaan saya meleset apabila dia menggunakan duit tu untuk membeli mesin jahit dan dihadiahkan pada ibunya. Saya cuba menyembunyikan perasaan kecil hati sempat bergurau “takpa la, yg bulan depan punya bole la belanja saya pula”

Masuk bulan kedua pengeluaran, saya sabar menanti mungkin dia akan buat kejutan. Memang kejutan yang saya dapat apabila dia beli henfon baru. Dia juga meminjam duit dari kawannya untuk mencukupkan jumlah harga henfon tersebut. Saya cuma tahu lepas seminggu dia membeli henfon dan hati saya menangis. Sedih. Dalam hati dia langsung tiada saya. Apa yang ada cumalah duit, drama korea dan online game.

Sampai sekarang saya berfikir dimana dan apa salah saya. Kemewahan yang diberi seakan tidak pernah muaskan hati dia. Saya dah terlalu buntu dan tiada tempat mengadu. Saya dah berusaha sehabis baik untuk membahagiakan keluarga tapi saya tak dapat apa2. Maaf sebab terlalu panjang kisah saya walaupun ini cuma sebahagian saja yang saya luahkan. Terima kasih kerana menyediakan peluang dan tempat untuk meluahkan perasaan. Terima Kasih.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top