Baru2 ni saya dapat tau saya hamil anak ke 3 ni merupakan turning point yang mana saya bertambah tertekan sebab saya tau baik saya atau suami mahupun anak2 takbersedia kearah tu

Assalamualaikum.. Saya seorg ibu kepada 2 orang anak. Bekerja sebagai penjawat awam.kerja office hour.sabtu ahad cuti. suami saya seorg pekerja swasta. bekerja syif dan cuti hanya 1hari seminggu. Apa yang saya nak luahkan ni adalah tentang perasaan saya yang tertekan dengan suasana sekeliling saya. Situasi yang buat saya tiba2 menangis, tiba2 jadi marah. Anak2 saya lahir rapat2. tugas menguruskan anak2 kebanyakan dilakukan oleh saya sebab suami bekerja dalam tempoh masa agak panjang (12-15 jam sehari). situasi ni menyebabkan urusan anak2 semua ditangan saya. kadang2 bolehbuat saya penat yang keterlaluan sebab anak2 saya jenis high demand. 24jam nak saya dengan mereka.

Baru2 ni saya dapat tau saya hamil anak ke 3 ni merupakan turning point yang mana saya bertambah tertekan sebab saya tau baik saya atau suami mahupun anak2 takbersedia kearah tu. bila saya tau saya mengandung, saya mula marah2 suami. saya salahkan dia kerana selalu paksa saya untuk layan kehendak dia. Bila saya takanak layan kehendak dia, dia akan menuduh saya yang bukan2. Tuduh saya ada simpan lelaki. tuduh saya ada kekasih hati. terus terang saya bgtau, semenjak kelahiran anak ke dua, saya hanya jalan kan tugas memuaskan kehendak suami sebab terpaksa. Terpaksa sebab saya penat dituduh macam2.

Kenapa saya cakap saya tak bersedia dengan kandungan sekarg,sebab saya tau emosi saya akan terganggu sepanjang proses mengandung dan bersalin dan berpantang. masih terbayang lagi macam mana strugglenya saya masa mengandungkan anak ke 2, dengan keadaan morning sickness yang teruk, saya terpaksa handle anak sorang2. Boleh dikatakan tiap hari saya menangis dan marah anak tiap kali saya penat. suami memang sangat takmembantu.dia balik keje terus tdo. kadang2 masa dihabiskan dengan main games. Banyak kali kami bergaduh dan hampir bercerai.

Family saya bukan lah jenis supportive. tiap kali saya cerita masalah saya dan suami, mereka akan salahkan saya balik. bila saya bgtau saya nak bercerai, mereka terus salahkan saya sebab tak boleh sabar dan pentingkan diri. Jadi, lama2 saya pendam masalah saya sorang. Masa berpantang anak ke 2, saya hampir2 meroyan. Sebab saya nak berpantang dirumah sendiri. tapi mak saya berkeras nak saya berpantang dikg. sebab tak mau bergaduh, saya turutkan kehendak mak saya. tapi berpantang dikg, takseindah mana. mak saya dah tua. Dah taklarat untuk jaga saya. Jadi saya sorang diri yang uruskan diri, urusakan anak sulung dan bayi masa dalam pantang.

ulang alik ke klinik sorang diri. malah, sebab taknak menyusahlan mak saya, saya selalu tipu mak saya, yang saya tak lapar, sepanjang 44 hari berpantang saya cuma makan biskut dan minum kopi saja, saya tak nak mak saya masak untuk saya sebab nanti mak saya akan ungkit yang dia penat. bila saya nak masak dapur ntuk msk sendiri, mak akan marah, pernah saya lapar sangat. saya hanya makan meggi saja dalam berpantang malah anak saya yang sulung, mak saya hanya akan masakkan nugget atau bagi mkn meggi saja… saya mintak suami ambik saya dan anak2 untuk balik pantang dirumah sendiri, tapi benda dijadi isu besar pd mak saya, mls mak saya herdik saya ckp saya kurang ajar hanya sebab saya nak berpantang sendiri.

Sebab pada saya takde beza saya berpantang dengan mak atau saya berpantang sendiri sebab dirumah mak pun saya yang uruskan sendiri jadi sebab taknak terus bergaduh dengan mak saya pun beralah untuk berpantang dengan mak. Tapi sepanjang tempoh tu emosi saya betul2 terganggu, sebab setiap pagi mak saya akan bising2 cakap tak cukup tdo, sakit kepala sebab baby menangis. kadang2 mak akan complain yang anak sulung saya nakal. Jadi sekarang saya mengandung anak ke 3. saya takut sejarah akan berulang. saya takut untuk lalui proses berpantang, saya takut.

Sekarang dalam keadaan yang morning sickness yang teruk, saya kena uruskan 2 anak2 sorang2. Setiap hari saya marah dan pukul anak2 sebab saya penat fizikal dan emosi. tambah2 lagi situasi kerja saya yang betul2 memenatkan. bila suami balik kerja, saya akan maki hamun suami, saya luah rasa tak puashati, setiap hari kami akan gaduh.. suami asyik cakap saya tak hormat dia. Ye saya memang mengaku saya makin tak hormat dia, saya makin benci dia.sebab dia tak lalui apa yang saya lalui. saya tertekan sebab saya tak ade sapa2 nak luah masalah saya. saya pendam sorang2. dan anak2 jadi mangsa

Tiap malam lepas anak2 tido saya nangis sorang2, saya menjerit sorang2, saya selalu rasa diri saya tak guna. saya gagal jadi anak yang baik ,gagal jadi isteri yang baik. Paling utama, saya gagal jadi ibu yang baik. saya takut memikirkan masa hadapan saya dengan anak2 sekarang dan yang bakal lahir nanti. saya takut kalau2 saya akan buat perkara2 yang mengarut. Saya sayang anak2 saya tapi dalam masa yang sama saya penat dari segi emosi dan fizikal.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top