Lagi 1 saya nak tanya kalau dalam keadaan saya sekarang macam ni perlu ke bawak buah tangan bila melawat mak dia

Assalamualaikum semua. Mohon admin hide profile saya. Saya di sini nak mintak pendapat rakan-rakan yang budiman.

Saya dah berkahwin sekitar 10 tahun tapi suami baru dua kali bagi nafkah sebanyak RM50. Itu pun dalam 5 tahun lepas.

Masalah bagi saya dia pun memang liat nak tolong buat kerja rumah. Pinggan sendiri pun jarang basuh, lagilah kerja lain dia taknak tolong.

Kerja dia setiap masa tengok tv dan main game. Saya ada mengadu dengan mak mentua tapi dia cakap anak dia penat balik kerja. Suami saya pergi kerja dalam jam 9 pagi dan balik rumah jam 4 petang. Sabtu ahad dia cuti.

Saya pernah bekerja sebelum ni tapi dah resign dalam 2 tahun lepas sebab anak saya ada masalah pembelajaran/autìsme dan pengasuh dah tak berminat nak jaga. Dia pun ada adik kecil yang berumur anggaran 2 tahun. Saya tak mampu nak bayar kalau hantar centre khas.

Masa awal-awal kahwin dulu gaji suami saya agak besar campur komisen dan trip. Saya pernah mintak nafkah tapi dia tanya duit saya pergi mana sebab saya pun bekerja.

Jadi saya tak mintak dah sebab malas nak gaduh tambahan dia pun keturunan baran. Apa yang saya perasan gaji dia makin mengecil sampailah sekarang macam sentiasa tak cukup.

Saya pasti sebab dia kedekut sangat nak bagi nafkah sedangkan orang tua dia ada jugak dia bagi walau sikit. Saya pulak usahkan nafkah bulanan, duit raya setahun sekali pun tak nampak bayang.

Saya fikir nak cerita dengan mak mentua tapi agak ragu-ragu sebab saya perasan sekarang dia banyak cari salah menantu. Lepas saya resign, saya buat jualan kuih muih hantar ke kedai.

Adalah jugak rezeki topup beli lauk sebab suami dah semakin miskin sekarang tapi tetap tak sedar. Mak mentua pulak jenis suka telefon dan update saya ada buat kuih jualan dan kalau jumpa pulak selalu tanya untung bersih sebulan dapat banyak mana.

Risau agaknya saya habiskan duit anak dia. Lagi satu saya tak suka perangai dia yang suka tanya harta benda atas nama siapa. Beli rumah pun dia tanya duit kwsp keluarkan berapa. Kami ada hutang kereta je sebab rumah beli cash guna kwsp. Rumah murah je.

Kalau rezeki suami sempit, akan jejas tak rezeki isteri? Saya ada 2 anak yang perlu ditanggung, taknak hidup mereka terjejas.

Lagi 1 saya nak tanya kalau dalam keadaan saya sekarang macam ni perlu ke bawak buah tangan bila melawat mak dia? Sebab kalau bawak kena guna duit saya jugak. Harijadi anak buah dia pun dah makin hampir.

Perlu tak bawak hadiah? Suami saya memang jenis buat tak tahu saja anak-anak buah dia. Ipar duai semua baik-baik dan saya sayangkan mereka. Mohon pendapat semua setiap persoalan saya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top