Macam hari tu saya ada masakan bubur kacang hijau saya buat kan lebih dan saya pakingkan dan kami anak beranak pergi la hantar ke rumah mertua dan tokwan

Assalamualaikum. Saya cuma ingin meluah dan minta pendapat. Saya ni baru 3 tahun diri kan rumah tangga dan saya suri rumah. Suami anak sulung dari 5 beradik. Suami dan adik dia no 2 ja dah berkahwin. Saya ni suka memasak dan kadang tu saya suka sedekah makanan yang saya masak kat jiran2 dan mertua saya. Famly saya duduk jauh sebab saya dan suami sewa rumah sekampung dengan mertua. Nak di jd kan cerita saya baru perasan bila saya masak dan hantar apa2 makanan di rumah mertua mesti mak mertua ngelak untuk makan makanan yang saya bagi kan tu.

Macam hari tu saya ada masakan bubur kacang hijau saya buat kan lebih dan saya pakingkan dan kami anak beranak pergi la hantar ke rumah mertua dan tokwan/opah kepada anak saya bubur ni fav mertua. Dalam rumah tu ada adik ipar dan adik ipar cakap dekat mak mertua mak nak bubur kacang tak? nak bubuh dalam mangkuk. Mak geleng cakap tak nak. saya pon pelawa lagi mak mertua mak saya bubuh kan bubur kacang dalam mangkuk ye? makan panas2 sedap ni tambah hujan2 macam ni. mak mertua ckp taknak2. Saya pon tak pa la saya bubuh dlm mangkuk untuk pak mrtua saja. Dalam hati dok kata jugak tak sedap ke aku masak.

Seterus nya masa hari raya puasa baru ni saya ada masakan laksa , ketupat dan rendang makanan ni semua fav mertua jugak. famly mertua dan adik2 nya datang rumah saya untuk beraya. semua pakat2 makan tapi mak mertua cuma minum air dan kuih raya ( kuih raya beli online, air suami bancuhkan) saja. Laksa dan rendang sikit pon dia tak jamah padahal fav dia tu. saya dan suami pelawa mak makan la laksa tu rendang ketupat pon ada. mak cakap takpa2 mak dah kenyang. Adik2 ipar pon pelawa mak makan. mak tetap tak nak makan.

Pak mertua dengar pak mertua kata dah kenyang datang buat apa. Saya diam ja tak tau nak jawab apa. Dan last baru2 ni kami ada berkelah ramai2 di rumah mertua sebab adik2 ipar yang jauh semua pakat balik sebab dah boleh rentas negeri. Saya masakan la nasi ayam (fav mertua) adik2 ipar pakat beli satey dan yong tau foo. Sikit pon mak mertua tak jamah yang saya masak tu kata nya dah kenyang. Satey dan yong tau foo dia makan plak. kadang nak jugak cakap dan tanya dengan suami kenapa mak dia tak nak makan apa yang saya masak tapi saya diam ja takot tnya nanti jd gaduh saya dan suami.

Saya masak2 ni saya masak di rumah saya dan saya paking2 dan bawak ke rumah mertua sebab saya jadi kekok guna dapur orang. minta pendapat semua macam mana nak ambil hati mak mertua untuk makan makanan saya masak. saya terasa sedih bila kita masak niat nak seronok makan kenyang2 makan ramai2 tapi orang tak nak makan pon. tq admin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top