Saya bernikah dengan suami sekarang tak sampai pun setahun lagi. Dulu saya dah tak fikir nak nikah dah sebab saya rasa kebanyakan lelaki sekarang susah nak cari

Assalamualaikum Admin dn Warga KRT. Saya nak meluah rasa dan bertanya pendapat semua. mohon jangan kecam dan berilah nasihat yang baik untuk pnyelesaian masalah saya ni. Sebelum saya bernikah dengan suami sekarang, dahulunya saya seorang ibu tunggal selama 12 tahun yang mempunyai seorang anak. Alhamdulillah saya survive bekerja sara diri dan membesarkan anak hingga usianya cecah 15 tahun sekarang. Anak saya sekolah asrama.

Saya bernikah dengan suami sekarang tak sampai pun setahun lagi. Dulu saya dah tak fikir nak nikah dah sebab saya rasa kebanyakan lelaki sekarang susah nak cari yang betul2 btggjawab dan sayangi passngan dan anak2 (maaf ini pendapat saya dari pngalaman dan sikap para lelaki sekarang). Pendekkan cerita Allah buka pintu hati saya tahun lepas temukn saya jodoh dan kami selamat bernikah. Saya still kerja masa tu di sebuah syrikat sebagai penyelia suami saya bekije sebagai operator dikilang.

Sebelum kami nikah suami dapat temuduga kije gov. Rezeki Allah bagi kan lepas dirikan rumahtangga, suami dipanggil untuk lapor diri dalam sektor kerajaan dan juga telah ditempatkan diluar daerah kami tinggal. Saya mengambil cuti untuk mnguruskan semua keperluan beliau untuk lapor diri dan berulang dari daerah tinggal ke daerah yang ditempatkan serta membersihkan kediaman yang diberi didaerah bkenaan (waktu ni suami dah mula btugas, jadi saya sorang diri cuci rumah yang lama ditinggalkan penghuni sebelum ni) penat tapi hati gembira sebab Allah beri rzkikan lepas nikah.

Suami minta saya untuk pindah duduk bersama beliau dab bekerje didaerah tempat beliau lapor diri. saya berhenti kerja tempat lama saya dan bpindah duduk dengan beliau. Dah pindah duduk dengan beliau saya rasa saya dah macam bibik. Saya dah tak bekerje, saya dekat sini tak ade kawan. Harap dengan suami jelah nak berborak dengan bergurau tapi suami takendahkn saya. Pagi pergi kerja balik lewat. Tiap kali balik hanya makan, mandi, main hp sampai habis bateri then tidur. kalau dia bosan dia keluar lepak rumah bujang ( kawan sekeja beliau ) saya ni dah umpama tak wujud.

Kadang saya bercakap dengan dia pun dia dingin dengan saya. tak pernah lekat kat rumah. memang cacing kpanasan kalau dekat rumah. kami pernah btengkar sebab ni, sampai dia halau saya dari rumah. Pernah sekali dia tingglkan saya dekat rumah mertua. Langsung tak fikir airmuka saya dan makayah beliau dengan kelakuan beliau. Saya ni tebal muka je hadap mertua suami buat prngai macamtu. Sedih dekat sebulan dia abaikan saya. Fb block, whatsapp block, call block, msg block. Semua block. memang saya takdpt cntct lngsg beliau.

Saya dah tekad haritu saya dah fikir masak2 kalo betul dia tak nak saya just bagitau so masing2 buat haluan masing2 takperlu gantung saya takbertali. Suami saya ni jenis mulot cakap kasar. kalau maki tu memang carut2. duit memang sangat berkira. Kalau barang2 kereta motor dia takpe dia habiskan duit dia beli tapi kalau untuk saya beli makanan ke barang keperluan saya ke dia mengungkit memang berjela dia bising memang tak dapatlah beli harap duit dia. Pasal duit bantuan dapat pun boleh gadoh. saya ni dah takkerja,ptot ke nak gdoh dengan saya pasal duit.

Saya dah cuba cari kerja dekat daerah sini memang susah sini sebab dalam felda. Saya ada komitmen bulanan yang saya perlu bayar. Dia tak nak pun tolong bayarkan lepas saya dah tak kerja. Dia lepas tangan sebab dia fikir saya boleh settlekn sendiri. Apa guna saya ada suami tapi kalau semua mende pun saya tetap kena buat sendri macma saya tinggal as single mom dulu btl tak?
Ingtkn ada suami dapat menumpang kaseh, menumpang teduh. ni takde beza.. tambah pulak mnyakitkn hati dengan sikap musang dan mlot dia yang tak blapis tu.

Dia amek semula saya dekat rumah mertua lepas dekat sebulan tak bhubung Itupn lps mak ayah dia dah nasihat dia. saya dah cakap kwt fmly dia ni pluang terakhir saya maafkan dan lepas ni kalau dia buat lagi saya tak kan bagi muka dah. Suami saya lebih muda dari saya, sebelum ni saya fikir saya bagi pluang sebab pk dia tak ade pngalaman dalam berumahtgga sebab dia bujang sebelum ni kan. Tapi tiap kali nasihat dia tak dengar. Lagi tmbh gadoh.

Saya takpnh slama ni tiggi suara dengan suami walaupn sebenarmya dalam hati meronta2 nak marah dia. apa yang saya buat cuma beri kata2 nasihat, apa yang dia buat salah dan perbaikilah. Dia cakap saya cakap pndai, ye lah saya ni cakap bdasarkan pngalaman saya bukan cakap kosong. Saya dah redho dah serah pada Allah apa2 jadi pun saya terima, kalau dia berubah Alhamdulillah tapi kalau dia tak brubah saya berhak untuk bahagia dan pilih jalan saya. Saya taknak jd isteri takredho dengan suami.

Nak solat pn liat, puasa pun tak tak tahulah nasihat lebih2 pun dia bukan budak2 septotnya tahu mende betul dengan salah. Kita sendri pun tak suke orang cakap banyak kali kan, so takkan tak faham nak ubah mende tu kalo da ditegur. Lepas saya dah balik rumah dengan suami, nampk perubahan sikit tapi tak pasti lah saya nak kata betul2 dia berubah sebab baru lagi. Nanti dah puas dia buat lagi. Ni pun da nampak sikit dia mula dah nak buat balik macam dulu, mengadap hp sampai 4, 5 pagi. tak bercakap dengan saya. Saya sunyi duduk rumah seharian sorang2, suami balik mengadap hp sampai tidur..

Kawan bujang pun satu, tahu dah kawan tu dah kahwin takyah la ajak lepak2. Even dengan suami pun saya dah nasihat tapi kalau kawan pancing pergi jugak memang dia plak jnis tak dengar nasihat isteri.
Apa yang saya dah buat tuk dia, dia tak nampak pun. tak hargai langsung saya ni. terfikir jugak kadang, saya ni siapa dalam hidup dia. Wahai suami isterimu bukan bibik. Isterimu bukan tunggul dekat rumah. Ingt membahgiakan isteri, menjaga perasaan isteri juga termasok dalam nafkah btin. maaf cerita ayat tak susun, bayak sangat kalau nak cerita ni sebahagian je. Terima kasih Admin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top