Tapi masalahanya suami saya cakap kalau kami bercerai saya kena bayar balik duit hntaran yang dia bagi sebab bercerai ats sebab saya tak nak bantu dia

Salam min. Saya harap pembaca2 krt dapat bagi pendapat yang iklas untuk saya sebab saya tak tahu nak tanya siapa. Macam ni min. Suami saya ada 9 bradik, dan suami anak ke 5. Suami ada 2 orang adk bradik istimewa. Yang abang nya lelaki pesakit mental, dan kakak nya oku lumpuh kekal dari kecil. 2 orang adik nya tingal jauh d melaka dan d selangor. Yang lain tingal berdekatan dengan dengan mak mertua dan suami saya tingal agak jauh sikit, tapi tetap d negeri yang sama. Sejak bulan 5, suami ulang alik dari rumah kami ke rumah mertua untuk mengurus kan abang nya yang pesakit mental.

Abang ipar saya d asing rumah sebab risau kalau dia bertindak d luar kawalan. Adik ipar saya yang lelaki dan abang ipar saya, rumah mreka cuma 15 mnit dri rumah mrtua tapi suami saya yang d suruh uruskan abang ipar yang pesakit mental tu. Suami saya masuk krja jam 8 tapi lpas subuh dia dh brtolak sebab nak urus kan abang dia dulu. Abang dia plu di suap makan, mndikan,kalau tak ,abang dia tak mndi n tak makan. Dia balik kerja jam 5 tapi lpas isyak baru smpai rumah sebab dia balik krja trus singah urus kan abang dia.

Begitu lah hari2 min. Sampai rumah, tak sempat nak sembang2 dia mandi, makan, solat terus tidur. Kami jarang sngat bersembang dan bertegur sebabb rutin harian dia yang mcm ni. Beli barang dapur, sakit saya, semua saya urus sendri. Saya juga pesakit diabetes dan asma sejak umur 15 tahun. Sejak suami ulang alik urus abang dia, saya sakit sorang2, kadang2 hipo, dalam pening2 saya gagah ke dapur cari makanan manis2 untuk naik kan paras gula sebabb suami tak da kat rumah dan kami tak da anak.

Saya ada suara kan krpada suami, kenapa tak suruh adik dan abang dia sebabab mereka tingal dekat. Dia perlu utama kan saya dari abang dia, tapi suami hanya cakap dia akan jaga abang dia, akan ulang alik macam ni selagi abang dia hidup. Kami jadi semakin rengang sebab kurang komunikasi antara kami. Dan kelmari min, dia ada bagitahu saya, ibu nya ada menyuara kan, kalau ibu mertua meningal, mertua minta saya jaga kan adik ipar saya yang lumpuh tu, sebab saya tidak bekerja, adik ipar pmpuan dan kakak ipar bekrja dan suami telah stju tanpa tanya saya dalu.

Kakak ipar yang lumpuh tu sepenuh nya mngharap kan sokongan dri segi mandi,basuh najis,smua orang urus kan.dan saya memang tak mampu min..saya tak sngup nak jaga, dan bukan tngung jawab saya untuk jaga, saya ada bagitahu mak saya, dan mak saya tak setuju anak nya d suruh2 macam tu sebab saya sndiri pun bukan sihat sgt. Saya cakap pda suami saya tak nak. dan suami cakap dia nak nikah lain untuk jaga kakak dia bila mak mertua dah tak da. Saya tak setuju dan dia cakap buat apa terus kan pekahwinan kalau tak boleh tolong.

Dia cakap lepaskan saya dan nak cari perempuan yang sngup jaga kakak nya bila mertua dah tak da. Tapi masalahanya suami saya cakap kalau kami bercerai saya kena bayar balik duit hntaran yang dia bagi sebab bercerai ats sebab saya tak nak bantu dia dan dia boleh tuntut duit hntaran tu sebab slama nikah dia tak da naik tangan atau abaikan nafkah untuk saya. Saya nak tanya warga krt. Betul ke suami boleh tuntut duit hntaran tu, saya nak terus kan pkhwinan pun macam dah tak bahagia dengan cara suami yang macam ni.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top